юни 112015
 

Alpine_69317_global_enПредставянето на Alpine Celebration е част от празненствата по повод 60-тата годишнина на марката, основана от Жан Ределе. Това изненадващо, емоционално лансиране дойде в навечерието на 83-тото издание на легендартоно „24 часа на Льо Ман“.

 

„24 часа на Льо Ман“ редовно привлича над 250 000 фенове на моторните спортове – любители на спортните автомобили, привлечени от всички краища на планетата – и без съмнение е най-голямото събитие в международния моторспортен календар. То е технологично, човешко и спортно предизвикателство, организирано от ACO (Automobile Club de I’Ouest) от 1923. Състезанието са излъчва по телевизията до над 800 млн. зрители в около 190 държави, при 3 млн. посетители в официалния сайт и много повече в социалните медии.

 

Ето защо изненадващата премиера на Alpine трябваше да е достойна за престижа на това събитие.

 

Компактен спортен автомобил, вдъхновен от моторспортното наследство на Alpine, Alpine Celebration приема формата на 2-местно купе, чиито елегантни, плаващи линии са подчертани от неговия тъмносин цвят. Същото това синьо – подобрено от оранжеви нюанси – е цветът на Alpine прототипите, които направиха триумфално завръщане през 2013 в надпреварите за издръжливост. Това е цветово решение, което започва от моделите на Alpine, изиграли толкова ключова роля в първото приключение на марката в Льо Ман, когато от 1963 до 1969, болидите М63, М64, М65, А210, А220 и А110 толкова храбро защитават френската чест в Ла Сарт.

Renault_69340_global_enAlpine Celebration достоверно пресъздава вечния стил на старите Alpine модели, добавяйки модерен привкус. Неговият нисък профил, скосен, прегънат преден капак, изваяни страни, откроимо задно стъкло и други дизайнерски детайли, са ясна препратка към модели като А110, който заема толкова видно място в славната история на Alpine.

Без необходимостта от рекламни трикове, за да изпъкне сред тълпата, красотата на Alpine Celebration се крие в неговата простота. Шоу карът Alpine Celebration разкрива много за наследството на марката. Ако запазва познатия стил и ценности, той ги интегрира по напълно съвременен начин. Карбоновите детайли се използват, за да подсилят високотехнологичните характеристики на купето на автомобила, от спойлера до страничните прагове, дифузьор, задните въздуховоди и огледала.

Позиционирането на максираните двойни фарове и средните кръгли светлини, пресечени от черен кръст, напомниха на феновете за залепващите се ленти, които навремето се лепяха върху фаровете на рали колите на Alpine. По това време, това е изобретателен начин да се задържат лещите заедно, ако се счупят.

Привидно плаващият спойлер, който обхваща дръзката предна част на автомобила, излъчва сила, докато визуалното впечатление за спокойствие и ефективност е подсилено от правите, остри линии на страничните прагове. Стъклата на страничните огледала, междувременно, са тънки и сякаш отделени от корпусите си, като така увеличават динамичното и аеродинамично ефикасно чувство.

Прословутото заострено „А“ на Alpine е видимо върху решетката на въздухоотвора, отстрани, предните калници и покрива.

Дизайнът на джантите напомня за стил, който бе популярен при моделите А110 и А310 от 70-те години. Те разкриват забележителните спирачни дискове и оранжеви спирачни апарати. По средата е едноелементна захващаща гайка – друг елемент, който допринася към общото оформление на екстериора.

Атлетичната задница интегрира въздухозаборници, вградени в задните четвърт панели, за да подпомогнат охлаждането на двигателя. Задната част на автомобила се характеризира с впечатляващ дифузьор, в който е вградена централната стоп светлина, заобиколена от два ауспуха от неръждаема стомана. Подходът цели много ясно да подчертае, а не да скрие структурните елементи на автомобила. Резултатът предполага ниско тегло, маневреност и динамика.

Казано по този начин, истинското значение на шоу кара Alpine Celebration може да бъде открито в дизайна му – плаващи, чувствени извивки – които еднолично символизират самата същност на удоволствието от шофирането à la française.

Alpine Celebration дава някои отговори на въпрос, който отдавна очарова феновете на красивите спортни автомобили: “Дали тайната на естетичното излъчване на вълнуващ, ефикасен и лесен за управление спортен автомобил не се крие в прецизността на неговия дизайн и неговата технологична опростеност?”