авг 082014
 

Renault_carНова линия състезателни събития – FIA Formula E, стартира през септември с идеята за максимално удоволствие на цената на минимална вреда за околната среда. В първия сезон на надпреварата ще участват 10 отбора, всеки с по двама пилоти. Всички отбори, известни от други големи автомобилни шампионати, са вече одобрени от FIA и тренират за старта на Донингтън парк със своите Spark-Renault SRT_01E, електрически болиди, специално конструирани от Spark, McLaren, Renault и Dallara.

Всеки отбор разполага с четири болида, чиито електромотори са идентични с този в McLaren P1. Капацитетът на батериите на болидите изисква смяна на автомобила по средата на съревнованието. Състезанията от новите серии ще се проведат на десет различни локации, както следва: Китай, Малайзия, Уругвай, Аржентина, две в САЩ, Монако, Германия, Великобритания и една все още непотвърдена дестинация. След известни колебания дали да бъдат проведени на писти или в градски условия се реши надпреварите да се състоят и на двата типа трасе (дълги средно по 2,5-3км.). Характеристиките на болидите позволяват ускорение от 0 до 100км/ч за 3 секунди и максимална скорост от 220км/ч (за сравнение: максималната скорост на болидите от Формула 1 е 330км/ч).

di Grassi

За разлика от Формула 1, състезанията от линията Формула Е са планирани да бъдат провеждани в рамките на един ден – сутрин ще се провеждат квалификациите, а следобед – същинската надпревара. Продължителността на състезанията е планирана да бъде 45 минути.

Много интересни попълнения има и сред пилотите на екипите – от бивши Формула 1 пилоти като Себасиен Буеми и Лукас ди Граси, през водещи жени пилоти като Катерин Легге и Михаела Черути, до близки роднини на състезателни легенди като Бруно Сена (племенник на Айртон Сена) и Никола Прост (син на Ален Прост).

Първото състезание ще се проведе на 13-и септември в Пекин на стадион „Птичето гнездо“, където се проведоха Летните олимпийски игри през 2008 г.