фев 202014
 

Energy F1 (Large)Lotus F1 Team и Renault Sport F1 имат удоволствието официално да потвърдят продължаването на тяхното успешно шаси-двигател партньорство за 2014 и насетне.

Renault ще снабдява отбора със своя Energy F1-2014 Power Unit за предстоящия сезон. Energy F1-2014 е високотехнологичен задвижващ тракт, проектиран за радикално новите технически правила за 2014, който обединява V6 турбодвигател с вътрешно горене и директно впръскване на горивото с два мотор-генератора, които събират енергията, генерирана при отделяне на изгорелите газове и по време на спиране, като я отделят като електрическа и механична мощност. Комбинирани, системите ще бъдат над 35% по-енерго ефективни спрямо предишните V8 двигатели, благодарение на техническите и спортни правила, които определят ограничение на горивния поток от 100 кг/ч и максимално количество от 100 кг за състезание.

Удължаването на партньорството продължава дългата и успешна история на сътрудничество, което започва през 1995, когато Renault доставя своя легендарен V10 на Benetton, както е познат отбора по онова време. Успехът идва бързо, като партньорството осигурява титлата при конструкторите още през първата им съвместна година. Renault F1 Team бе създаден през 2002, след като Renault купи отбора. В Енстоун бе разположено развитието на шасито, а във Вири-Шатиьон – развитието на двигателя. Под логото на Renault отборът се доказа като доминираща сила чрез двете световни титли на Фернандо Алонсо през 2005 и 2006. Решението на Renault отново да се фокусира само върху доставката на двигатели за Ф1 доведе до продажбата на мажоритарния дял акции на Genii Capital през 2009. В края на 2010 година базираната в Люксембург група купи 100% от акциите в отбора. Оттогава Renault остана като доставчик на двигатели за отбора, помагайки на екипа отново да излезе в челото на колоната в последните сезони.

Жан-Мишел Жалиние, Президент на Renault Sport F1, коментира: “Много сме доволни от официалното потвърждение на нашето партньорство, което идва с появата на Е22 на пистата за първия му официален тест. Връзката между Вири и Енстоун се заздрави особено силно през последните няколко години. Това се илюстрира по най-добрия начин от отличното – и много близко – сътрудничество по болида за 2014, който е много по-технически сложен, отколкото бяха предишните дизайни. Надяваме се, че този дух ще изплати дивиденти на пистата този сезон и ще вървим напред в новата Ф1 техническа ера.”

Матю Картър, Главен изпълнителен директор на Lotus F1 Team, коментира: “Lotus F1 Team и Renault Sport F1 се радваха на успешно партньорство през изминалите няколко години и очакваме с нетърпение да продължим да градим нашата връзка и сътрудничество през 2014 и насетне. Това е началото на нова ера във Формула 1 и сме щастливи да я атакуваме заедно с Renault Sport F1.”