окт 132012
 

Георги Иванов, моторспорт коментатор и главен редактор на сп. Evo

Познавате ли Ангел Григорчев? Ако не сте от най-запалените фенове на моторните спортове и се ограничавате само с пистовите състезания или ралитата, може и да не сте чували името на 34-годишния пилот. Обаче, Ангел и негово Renault Clio ще ви зарадват с доста интересни новини.

Григорчев се наложи като един от най-силните пилоти в шампионата „Тайм Атак”, освен това е и рекордьор на пистата „Дракон” в рамките на тази надпревара. А и има второ място в благотворителното „Състезание на шампионите” през 2009, когато всъщност се появи за първи път сред известните български пилоти на летището до Сапарева баня.

А уточнението за представянето му на писта „Дракон” е важно, защото точно на трасето в село Калояново той записа много важен успех.

През уикенда Ангел стартира като пилот на „Плевен рейсинг тим” на „Дракон 2”, спечели едната съботна квалификация в серията RS (автомобили с атмосферни двигатели с обем до 2 литра и един двигателен мост) и в неделя взе първата си победа в българския пистов шампионат. При това по много убедителен начин, с хубаво пилотиране, което му спечели аплодисментите на публиката на финала.

В рамките на последните години състезанията в тази група бяха по-бледи в сравнение с надпреварите в другите серии – Супер и Макси, отчасти заради по-малкото пилоти, както и заради доминацията на Цветан Илиев. Тази година обаче лидер е Станимир Урумов, но в четвъртото състезание тази година Григорчев спря победната му серия.

Григорчев спечели оспорваната битка за победата срещу Урумов и Илия Бояджиев, като Ангел се възползва от полузавъртането на Урумов заради разлятото масло от дефектиралия автомобил на Стоян Апостолов и си проби път напред, като записа и успешна атака срещу Бояджиев, а след рестартирането зад колата на сигурността, опази първата позиция от двамата си преследвачи.

Но най-важното беше, че и тримата водиха оспорвана борба, но изцяло в рамките на правилата, а напрегнатото преследване допадна на феновете.

Григорчев, който има богат опит на писта „Дракон” взе тук първата си победа в пистовия ни шампионат, а феновете се надяват, че ще го гледат и този уикенд на писта „Велико Търново”, където битката продължава.